Ιράν: Στη φυλακή ο σκηνοθέτης Σαΐντ Ρουσταγί για την προβολή της ταινίας του «Η Λέιλα και τα αδέρφια της» στις Κάννες

Η ταινία, μια σύνθετη και πολύπλευρη ιστορία μιας οικογένειας που παλεύει με οικονομικές δυσκολίες στην Τεχεράνη, παραμένει απαγορευμένη στο Ιράν από την κυκλοφορία της πέρυσι

Δικαστήριο στο Ιράν καταδίκασε τον διακεκριμένο σκηνοθέτη Σαέντ Ρουσταγί σε φυλάκιση έξι μηνών για την προβολή της ταινίας του «Η Λέιλα και τα αδέλφια της» («Baradaran-e Leila», 2022) στο φεστιβάλ κινηματογράφου των Καννών το 2022, σύμφωνα με δημοσιεύματα τοπικών μέσων ενημέρωσης.

Η ταινία «Η Λέιλα και τα αδέλφια της», μια σύνθετη και πολύπλευρη ιστορία μιας οικογένειας που παλεύει με οικονομικές δυσκολίες στην Τεχεράνη, παραμένει απαγορευμένη στο Ιράν από την κυκλοφορία της πέρυσι. Η ταινία διεκδικούσε τον Χρυσό Φοίνικα στο περσινό φεστιβάλ των Καννών, κερδίζοντας το βραβείο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικών Κινηματογράφου.

Η ρεφορμιστική εφημερίδα Etemad ανέφερε την Τρίτη (15/08) ότι ο Ρουσταγί, μαζί με τον παραγωγό της ταινίας Τζαβάντ Νορουζμπεϊγκί, «καταδικάστηκαν σε έξι μήνες φυλάκιση για την προβολή της ταινίας στις Κάννες». Ο Ρουσταγί και ο Νορουζμπεϊγκί κρίθηκαν ένοχοι για «συμβολή στην προπαγάνδα της αντιπολίτευσης κατά του ισλαμικού καθεστώτος». Η ταινία «Η Λέιλα και τα αδέλφια της» απαγορεύτηκε αφού «παραβίασε τους κανόνες, καθώς συμμετείχε σε διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ χωρίς άδεια» και ο σκηνοθέτης αρνήθηκε να τη «διορθώσει», όπως του ζήτησε το υπουργείο Πολιτισμού, σύμφωνα με τα επίσημα μέσα ενημέρωσης εκείνη την εποχή.

Οι κινηματογραφιστές θα εκτίσουν περίπου εννέα ημέρες, ενώ οι υπόλοιπες «θα ανασταλούν για πέντε χρόνια», σύμφωνα με την Etemad, η οποία πρόσθεσε ότι η ετυμηγορία μπορεί να εφεσιβληθεί. Κατά τη διάρκεια της περιόδου αναστολής, οι κατηγορούμενοι θα κληθούν να παρακολουθήσουν μαθήματα κινηματογραφικής δημιουργίας, ενώ θα πρέπει «να διαφυλάττουν τα εθνικά και ηθικά συμφέροντα» και να απέχουν από τη συναναστροφή με άλλους επαγγελματίες του κινηματογράφου, ανέφερε η εφημερίδα.

Ο 34χρονος Ρουσταγί έχει αποκτήσει διεθνή φήμη από την ταινία του 2019 με τίτλο «6.5 Εκτός Ελέγχου», μια ασυμβίβαστη ματιά στο πρόβλημα του Ιράν με τα ναρκωτικά και τη βίαιη και άκαρπη αντίδραση της αστυνομίας.

Το 2022, ο βραβευμένος σκηνοθέτης Τζαφάρ Παναχί καταδικάστηκε σε έξι χρόνια φυλάκιση αφού ζήτησε να ενημερωθεί για την κράτηση των συναδέλφων του σκηνοθετών Μοχάμαντ Ρασουλόφ και Μοστάφα Αλεαχμάντ, και αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση τον Φεβρουάριο αφού ξεκίνησε απεργία πείνας.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί